Herman Mbamba – En dans for mye mellom tider     -malerier og tegninger

Sal 1

Under tittelen «En dans for mye mellom tider» presenterer Herman Mbamba et utvalg nye malerier på lerret og tegninger på papir, i varierende format. Med referanse til tittelen og den sammenhengen arbeidene inngår i uttaler Mbamba:

«Usually I engage into the act of dancing while shifting between painting and drawing. Obviously this continuous shifting elements are clearly articulated through these works. From the huge format paintings, where both elements of figuration blends with the abstract, towards the drawings on paper, where the contrasting importance of line and form narrates meaning. While I find that act of creating a symbiosis between act of dancing, while either painting or drawing to correlate with my visual language. Its also equally important to critically engage myself, either formally or conceptually.»

Herman Mbamba er født i Namibia (f. 1980), men bor og arbeider i dag i Haugesund. Han begynte studiene ved John Muafangejo Center, i Windhoek, Namibia og fullførte en BA og MA ved Kunsthøgskolen i Oslo (2003-2008). Mbamba er innkjøpt av og representert i flere private og offentlige samlinger som; Nasjonalgalleriet i Namibia, Nasjonalmuseet i Botswana, Equinox kunstsamling, Du Pisano Art Collection, Stavanger kunstmuseum og Haugalandmuseet-Haugesund billedgalleri. Herman Mbamba deltar også på Nasjonalmuseets første utstilling i det nye museet: «Jeg kaller det kunst» i 2022.

Les mer om Herman Mbamba

Toril Bonsaksen – Lykka er ein sjeldan fugl               -metallarbeid

sal 2

Toril Bonsaksen bruker ofte fenomener fra fugleverden for å illustrere aktuelle temaer som opptar henne. Til utstillingen i Haugesund billedgalleri har hun valgt å jobbe med flyktige terner og solide anker:

Sterna paradisaea

«Terner er en fugl som alltid har fascinert meg. Den er liten, smidig, elegant og forsvarer sitt avkom uten redsel, selv om den mulige «trusselen» er mange ganger større en den selv. Jeg har sett dokumentarer hvor de små ternene jager isbjørner på flukt. Rødnebbternene (Sterna paradisaea) har det lengste nord-sør trekket som er kjent blant alle verdens fuglearter. Enkelte rødnebbterner flyr årlig mellom hekkeområder i Arktis og overvintringsområder langs iskanten i Antarktis. Disse ekstraordinære lange trekkene gjør fuglene årlig, og kan bli opptil 40 000 km langt én vei. I et forskningsprosjekt ble det avdekket at noen av fuglene kunne tilbakelegge mer enn 80 000 km på ett år. Terner er blant de aller siste trekkfuglene som ankommer Norge om våren, og for mange markerer ternenes ankomst starten på sommeren. -Ternen blir symbolet på utferdstrang, dristighet og frihet.»

Bonsaksen har brukt stålvaier for å lage tredimensjonale strektegninger i metall. Hun har hatt et ønske om å forenkle og slik fange fuglenes bevegelser, linjer og personlighet.

Bølger jeg har hørt

«Jeg har laget tre skulpturer hvor jeg har jeg brukt rustne gamle stålanker som jeg har funnet på kysten. Ankrene har jeg gjengstøpt i det edle metallet bronse. Ankeret er et symbol som mange har et forhold til, spesielt på kysten. Ofte blir det et symbol for håp, noe trygt og sikkert i kontrast til det åpne havet. Norges kyst er lunefull og mange steder full av skjær. Når du har ankret opp har du klart deg og er trygg fra naturens uforutsigbare krefter. Titlene på ankerskulpturene har jeg lånt fra Eriks Byes mange viser om havet.»

Både terna og ankeret forteller historier om livet langs kysten, men også universelle historier om utferdstrang, flukt, indre uro, lengsel, håp og tro.

Toril Bonsaksen er født (f. 1973) og bosatt i Sandnessjøen. Hun har en MA i metall, smykkekunst og skulptur fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun er innkjøpt flere ganger av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og private samlere. Hun har også utført flere kunstprosjekter i det offentlige rom.

Toril Bonsaksen: CV

Les mer om Toril Bonsaksen