Velkommen til vernissasje fredag 27. mars kl. 18.00 i Haugesund Billedgalleri. «Found and Lost» (malerier og installasjon) av Anders Kjellesvik og tegning/ collage, malerier og objekt av Jon Harald Glomsås.
Anders Kjellesvik Found and Lost
Sal 1
Haugesund Kunstforening har gleden av å presentere Found and Lost, en separatutstilling med malerier og installasjon av Anders Kjellesvik. Tittelen er hentet fra en science fiction-fortelling hvor hovedpersonens kamp for å oppnå velstand er i ferd med å hjemsøke ham.
Kjellesvik sin maleriske praksis er en pågående prosess med å dokumentere selvet. Han arbeider med tynne, transparente lag av olje og akrylmaling på lerret, hvor han kobler sammen utdrag fra reiser, menneskemøter og visuelle inntrykk. Fargepaletten skifter mellom dyp fiolett og levende og intense grønn- og blåtoner. Bildene skildrer hverdagslige situasjoner, landskap, objekter og menneskefigurer. Uttrykket veksler mellom realisme og abstraksjon. Tomme steder og ambivalente mellomrom er blandet sammen. Bakgrunnsmaterialet baserer seg også på uformelle portretter av venner i private sfærer og naturlige omgivelser. Synsvinkelen skifter mellom et intimt og et distansert blikk. Verkene er et ekko av minner og inntrykk; når de vises sammen, skaper de nye og selvstyrte fortellinger.
Historiene spenner fra det enkle til det mangfoldige. Tree Called Nowhere, er basert på en skisse av et ensomt tre, på en flytende blanding av jord og vann satt opp mot en intens skyggefull himmel. Dressing up (Hovedøya) er inspirert av performative aspekter fra franske tableau vivant (levende bilde) og tysk Freiluft Theater (utendørsteater); en gruppe på fem personer i en omkledningssituasjon fra en tur kunstneren tok med venner til Hovedøya utenfor Oslo. Camp (Nordmarka) viser en midlertidig teltleir for bostedsløse i skogen i Nordmarka. Abstraksjon av figurative motiver manifesterer seg i poetiske refleksjoner fra reiser og steder, gjennom flyktighet og transparens. Landskap transformeres til geometriske former, sinuskurver, rytmer og repetisjoner. Arbeidene fylles av et imaginært, drømmeaktig uttrykk, iverksatt av en utferdstrang.
Anders Kjellesvik er født i 1980 på Stord. Han bor og arbeider mellom Berlin og Oslo. Han jobber med en rekke ulike teknikker og medier, blant annet maleri, skulptur, installasjon og performance. Kjellesvik har hatt en høy utstillingsaktivitet i Norge og internasjonalt. I 2015 hadde han separatutstillingen Über Ende und Anfang på anerkjente Galerie Michael Janssen i Berlin, og i april er han representert på Art Brussel. I 2014 organiserte og kuraterte han prosjektet How green was my valley, et internasjonalt uteromsprosjekt i forbindelse med Vevringutstillinga sitt 35-årsjubileum. I 2016 har han separatutstilling på Galleri LNM i Oslo.
Nyere gruppeutstillinger inkluderer Skulpturbiennalen, Vigelandsmuseet (2013); Vestlandsutstillingen (2013); drawNEARFAR, Winchester Gallery, England (2013); Undercover: A Dialect, VISUAL Centre for Contemporary Art, Carlow, Irland (2013); Welcome to the Neighbourhood, Askeaton Contemporary Arts, Limerick, Irland (2013); og The Circle and the Square, Grunerløkka Kunsthall, Oslo, Norge (2013).
I tillegg til sin individuelle praksis arbeider Kjellesvik i samarbeid og har kuratert flere utstillinger og prosjekter. Siden 2004 har han jobbet med Andreas Siqueland i deres fellesprosjekt aiPotu. Arbeidet er basert på reisevirksomhet og tar ofte form av unike, midlertidige intervensjoner i det offentlige rom. aiPotu har stilt ut på blant annet Museo d’Arte Orientale, Torino (2012); Kunstnernes Hus, Oslo (2009); 16th Biennale of Sydney – Revolutions Forms That Turn (2008); Palais de Tokyo, Paris (2008); og Kunsthallen Nikolaj, København (2007).
Jon Harald Glomsås tegning/ collage, maleri, objekt
Sal 2
Haugesund Kunstforening har gleden av å presentere en separatutstilling av Jon Harald Glomsås.
Selvportretter har alltid hatt en stor plass i Glomsås sitt virke og med ujevne mellomrom kretser han også innom sitt eget private liv i kunsten sin. Til utstillingen i Haugesund Kunstforening har han med seg et selvbiografisk prosjekt han har arbeidet med over en tre års periode.
Et 19 år langt ekteskap tok slutt, og han var den som satt igjen og ikke helt skjønte hvorfor. Glomsås forlot alt ved sitt gamle liv og dro hjem til fødestedet Harstad: «Jeg pakket ikke sakene mine og dro. Jeg tok med meg noen klær og dro, og noen timer senere satte jeg opp i mot andre delen av landet. Jeg hadde ikke med meg så mye som en blyant, jeg lot alt av utstyr og arbeider være igjen og har ikke hentet det siden. Jeg dro til Clas Ohlson og kjøpte tusjpenner og tegneblokker. Jeg tegnet tomme rom, sorte vinduer, biller og tulipaner, kofferter og dobbeltsenger med én dyne. Jeg tegnet telt. Det ble hundrevis av tegninger på kort tid, mye sort-hvitt men etterhvert også farger. Kvaliteten var hinsides, jeg tegnet bare for å holde meg oppe. Etter hvert så jeg ikke på tegningene, jeg la dem bare i bunker.»
Etter at den første panikken og sorgperioden var over, begynte Glomsås aktivt å bearbeide bruddet gjennom sitt eget kunstnerskap, og mer spesifikt gjennom tegning. Han begynte å se på bruddsorgen som et interessant prosjekt i seg selv, en erfaring han ville undersøke nærmere. Prosjektet har blitt en studie i kunstnerens eget selv, hans reaksjoner på det som skjedde og hvordan han har reflektert i tiden etterpå.
Glomsås har også med seg en serie malerier og noen objekter. Det tok lang tid før han begynte å male etter skilsmissen, selv om maleriet alltid har vært hans foretrukne medium. Da han tok opp igjen penslene fortsatte han der han slapp, to år før, men likevel farget av sine erfaringer i mellomtiden. Maleriserien har han dedikert til sin eks-svigermor som alltid har likt maleriene hans, som ofte har vært en god samtalepartner, og som han fortsatt har faglig dialog med. Slik representerer eks-svigermor og maleriene et bindeledd mellom før og nå.
Jon Harald Glomsås født i 1968 i Harstad, er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (1991-95). Han har stilt ut i Rygge og Svolvær Kunstforeninger, på Vestlandutstillingen og på Den Nordnorske utstilling m.m. Han har hatt utsmykningsoppdrag på Voksen skole i Oslo og Jørstadmoen skole i Lillehammer. Han har også mottatt kunststipend fra Vederlagsfondet og fra Bergen kommune.
* * * * *
Hjertelig velkommen til vernissasje i Haugesund Billedgalleri fredag 27. mars kl. 18.00.
-Åpningstider: tirs.-lørd: kl. 12-15, torsdag kl. 12-19, søndag kl. 12-17, mandag stengt. For mer informasjon kontakt gjerne Haugesund Kunstforening/ Haugesund Billedgalleri Tlf. 52 74 41 80
-OBS! Åpningstider PÅSKEN 2015:
Palmesøndag 29. mars kl. 12-17
Tirsdag 31. mars kl. 12-15
Onsdag 1. april kl. 12-15
Skjærtorsdag-t.o.m. 2. påskedag stengt
Velkommen tilbake fra og med tirsdag 7. april.
Legg igjen en kommentar