Hver uke presenterer Haugesund Kunstforening et kunstverk som har gjort inntrykk på personer tilknyttet regionen vår. Kulturminister Hadia Tajik har valgt «Livets dans» (1899 -1890) av Edvard Munch.
17 år gammel stod Hadia Tajik ansikt til ansikt med «Livets dans» i Nasjonalgalleriet. – I ulike faser av livet har jeg vært alle disse kvinnene, sier kulturministeren.
– Jeg synes tittelen er ganske beskrivende. Dette er livet i flere stadier. De dansende parene i bakgrunnen blir symboler på livets gang – fra det lekende, lette, men også de stille stundene til de dramatiske øyeblikkene. Disse skiftningene er selve livet og kvinnene, som jeg tenker på som ulike uttrykk for én kvinne, presenteres her i tre stadier.
– Hvilke følelser vekket verket?
– Følelsen av å forstå uten å kunne sette ord på hva man har forstått, slik det i blant er med kunst. Man får en innsikt som ikke kan oppsummeres med ord, og følelsen av gjenkjennelse.
– Hvordan vil du beskrive verket?
– Hovedmotivet viser et dansende par sentrert i forgrunnen flankert av en kvinne på hver side i ytterkant av bildet.
Den ene kvinnen er ung, dansende i hvit kjole. Ved siden av henne vokser blomster. Den andre kvinnen er sortkledd. Hendene har hun foldet passivt foran seg, kinnene er innsunkne og blikket nedslått. I bakgrunnen ser man flere dansende par.
– Hvorfor kan du ikke glemme dette kunstverket?
– Fordi i ulike faser av livet har jeg vært alle disse kvinnene.
– Hvor viktig er visuell kunst for deg?
– Visuell kunst er veldig viktig. Kunst engasjerer oss. Vi omgir oss daglig med visuelle virkemidler, og kunst er noe som de fleste har meninger om. Heldigvis! Det er en sterk ytringskraft i kunsten.
Legg igjen en kommentar