Helle Mellemstrand og Andreas Lærum

Stilles ut i Storsalen og Lillesalen
fra 12.04.2024 til 26.05.2024

Vernissasje fredag 12. april 2024 kl. 18:00!

Helle MellemstrandUll
Sal 1

Helle Mellemstrand (f. 1958, bor og arbeider i Stavanger) er utdannet ved Bergen Kunsthåndverkskole. Hun har deltatt på diverse utstillinger i Norge og i utlandet, og er blant annet innkjøpt av Stavanger Kunstmuseum og Haugalandmuseet.

Reproduksjon av kunstverk
Foto: Helle Mellemstrand

Mellemstrands praksis er forskning i tekstile muligheter. Hun er opptatt av aktuelle politiske hendelser i tillegg til universelle tema som lengsel, savn, glede, døden, havet og kjærligheten. Hun leter etter tekstiler og former som formidler felles minner og opplevelser, og gjenbruker husholdningstekstiler som gamle ulltepper, hekleduker og tørkehåndklær for å ta vare på og promotere feminine verdier.

Mellemstrand jobber med kardet ull og lim, selvlaget filt og gjenbrukte tekstiler i 2- og 3-dimensjonale verk.

I Haugesund kunstforening viser hun arbeider fra to av hennes siste prosjekter: «Fragmentering og Transformering» og «In the Flesh». I «Fragmentering og Transformering» klipper hun opp tekstiler i lapper og syr dem sammen igjen i nye mønstre. Tekstilene kan for eksempel være gjenbrukte husholdningstekstiler som gamle ulltepper, men hun lager også filt som hun eco-printer på før hun klipper dem i lapper og syr sammen igjen til tekstiler. Tekstilene kan både henge på vegg og fritt i rommet -fra taket, eller montert på stativ. I «In the Flesh» utforsker hun muligheten for å bygge 3-dimensjonale tekstiler av kardet ull og lim.

Les mer om kunstneren her: https://www.hellemellemstrand.no/

Andreas LærumTrigonometry of Psychosis I
sal 2

Andreas Lærum (f. 1975, Asker) er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen. Han har i lang tid jobbet med tegning og maleri, men har i det siste utvidet repertoaret til foto og film. Lærum er bipolar og en naturlig følge av dette er at han har blitt opptatt av sykdom generelt og psykose spesielt. Han brukerpsykosen som inspirasjonskilde.

Reproduksjon av kunstverk
Foto: Andreas Lærum

Lærums prosjekt går ut på å gjengi den psykotiske virkeligheten visuelt, bearbeidet, assosiativt og reflektert. Han bruker apofeniske teknikker for å forstå og tolke de bisarre inntrykkene. Apofeni er den menneskelige tilbøyeligheten til å se meningsfulle mønstre i tilfeldige data. Han knytter gjerne forestillingene sine til forskjellige fenomener som interesserer ham. Det kan være alt fra futuristisk arkitektur, tankeeksperimentet om Schrødingers katt, franske symmetriske hager, osv. Han er også svært opptatt av kunstig intelligens og hvordan avansert smart-teknologi påvirker sinnene våre.

Bildene hans er ikke nødvendigvis bundet til spesifikke realiteter, han søker mot periferien og alternative bevissthetstilstander. Trigonometry of Psychosis I vil bli den første av tre utstillinger Lærum har nesten samtidig. For hver av utstillingene problematiserer han nevnte tematikk fra ulike vinkler. I Haugesund kunstforening vil han presentere malerier som tar utgangspunkt i nevnte problematikk. Han bruker tusjer med akrylmaling på papir. Bildene er detaljerte og inneholder en mengde informasjon. Ofte bearbeides motivene digitalt før de overføres til papir. Titlene er også viktige og gir tilskueren en pekepinn på hva det dreier seg om.

Les mer om kunstneren her: www.andreaslaerum.com og psychoticartistsunited.org

Pressekontakt:

Haugesund kunstforening: Grethe Lunde Øvrebø, tlf. 52 70 93 60/ 90 88 16 65

glo@haugalandmuseet.no