Anne Helen Robberstad og Amund Gravdal

Stilles ut i Storsalen og Lillesalen
fra 12.01.2024 til 18.02.2024

Vernissasje fredag 12. januar 2024 kl. 18:00!

Anne Helen Robberstad                                              -Flokken
Sal 1

Anne Helen Robberstad har i mange år arbeidet med temaet sau og ull. Hun har samarbeidet med Jærmuseet om heiaføringen av sau i fjellet (2015-2018), og presentert flere utstillinger om temaet: «Om sauen» (2018-2019) på KINOKINO i Sandnes, og «Den svarte ulla» (2022) som ble vist både på SOFT Galleri i Oslo og på årsutstillingen på Drammen museum.

Robberstad interesser seg for sauen som individ, og for den tilliten den viser oss mennesker. Hun synes det er spennende å utforske den non-verbale kommunikasjonen som oppstår mellom mennesker og dyr, om man tar seg tid. Utstillingen «Flokken» tar utgangspunkt i 36 ullfeller av helårsull, som kunstneren har fått av bonden Asbjørn, fra Figgjo.

Mange sauebønder kaster eller brenner ull fra villsauen GNS. Det er ikke bryet verdt å levere den inn til ullmottak, da en nesten ikke får betalt for den. Ulla, som i utgangspunktet er en ressurs, blir følgelig et miljøproblem.

For bare noen generasjoner siden hadde ulla stor verdi. Den ble benyttet til renning i veven, garn og til toving. I dag snakkes det om å bruke ulla til gjødsel og veidekke. -Hva får dette å si for ullkvaliteten som tidligere ble avlet fram til å bli best mulig? -Hvordan påvirker dette mennesker og sau? Dette er spørsmål kunstneren synes er interessante, utfordrende og viktige å stille, og forsøke å finne svar på – for sauen, menneskene og samfunnet vi lever i.

Anne Helen Robberstad (f. 1970) er født og oppvokst i Haugesund, men bor og arbeider i dag i Stavanger. Hun er utdannet fra kunstakademiet i Trondheim ved Intermedia avdelingen ved NTNU, fakultet for arkitektur, plan og billedkunst.

Les mer om kunstneren her: http://www.annehelenrobberstad.com/

Amund Gravdal                                 -nye malerier
sal 2

Amund Gravdal stiller ut en samling nye malerier i Haugesund kunstforening.

Kunstneren forsøker å gjenskape en type stemning som han ofte kjenner på i landskapet på Vestlandet, særlig om vinteren. Ved første øyekast er landet grått og brunt, men ved nærmere observasjon, fullt av nyanser og fargetoner. Landskapene i bildene er ikke stedsspesifikke, og virker mest som en base for improvisasjoner i fargetoner og former.

Amund Gravdal arbeider intuitivt, uten en klar idé om hvordan bildet skal se ut. Bildene er møysommelig bygget opp fra en svart flate, og ofte brutt ned igjen med sandpapir, for så å male over det meste, og la bruddstykker stå igjen. Nedbrytningen åpner opp for nye formasjoner og abstraksjoner, som kunstneren igjen forsterker.

Gravdal stiller også ut en serie små bilder som han har kalt «skumringsmeditasjoner». Monokrome eller nesten monokrome skildringer av skumringslys og nattlys.

Amund Gravdal (f. 1988), bosatt på Bømlo, har utdannelse fra Nordland kunst og filmfagskole fra 2011. Han holder for tiden på med en Master ved kunstakademiet i Bergen. Medlemskap i LNM og NBK.

Les mer om kunstneren her: https://amundgravdal.no/