Olav Nygaard
Nye malerier

Stilles ut i Kraftsalen og Otto Johannessen-salen
fra 20.04.2021 til 06.06.2021

Åpningstider

tirsdag-lørdag 12-15
søndag 12-17
mandag lukket

Utstillingen er åpen for publikum fra og med 20. april – 6. juni 2021

Vi ønsker alle hjertelig velkommen tilbake!


I år er det 60 år siden Olav Nygaard debuterte som billedkunstner og denne utstillingen blir, ifølge ham selv, også den siste separatutstillingen i et langt kunstnerliv.

Helt siden debututstillingen på Odd Fellow i Haugesund, i 1961, har Olav Nygaard (f. 1938) holdt fast på sitt kunstneriske omdreiningspunkt: En fordypning i forholdet mellom det essensielle og det prosessuelle i naturen og naturopplevelsen. Kunstneren leter stadig fram nye farger, landskap og stemninger i sitt indre, som finner fast form og foreviges på lerretet. I denne «avskjedsutstillingen» viser han malerier han har arbeidet med de siste fem-seks årene, og som ikke har vært vist tidligere.

Olav Nygaard formidler opplevelsen av natur, ikke naturen slik den er, men slik den framstår for oss og virkningen av den. Skiftninger i årstider og naturens innbyrdes kamp har av mange kunstnere blitt et bilde på menneskets sjelelige kamp med seg selv. I.C. Dahls bilde «Bjerk i storm» (1849) har for eksempel blitt et symbol på den norske folkesjela, og striden for å overleve i et vakkert, men barskt og fattig land. Slik kan også Olav Nygaards stemningsfulle landskap overføres fra et ytre til et indre landskap. Følelser som ro, kraft, oppvåkning, ensomhet og gjenfødelse kan leses inn i maleriene.

Nygaard var en foregangsmann for den abstrakte kunstretningen på Haugalandet. På 1950- og 1960-tallet fantes det mange motstandere av den nye retningen. Bilder av naturen skulle gjengi naturen slik den var og derigjennom gi kunstopplevelser. Tilhengere av den abstrakte kunstretningen derimot så verdien av å formidle selve naturopplevelsen. Siden inntrykket av naturen er mental, mente kunstnerne at da måtte også gjengivelsen av naturopplevelsen være noe annet enn ren avbildning. Innenfor den abstrakte retningen fant en ung Olav Nygaard sitt eget kunstneriske uttrykk. 60 år senere er naturen fortsatt hans arbeidsredskap, billedlige uttrykk og stadige kilde til inspirasjon.

Olav Nygaard har hatt en lang rekke separatutstillinger i inn- og utland. Han er innkjøpt og representert i flere offentlige samlinger: Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd, KODE Bergen, Haugalandmuseet-Haugesund billedgalleri, Sørlandet kunstmuseum, Moss faste galleri, Larvik Kunstforenings faste samling, Porsgrunn faste galleri og Mandal faste galleri.

Formidling

UTSATT! Onsdag 7. april kl. 11:00 Kunstnersamtale – Olav Nygaard i samtale med Ingvar Frøyland, medarr. DKSS (Spaserstokken). OBS! Påmelding.